Neka su istraživanja pokazala kako smrznuto voće i povrće može ponekad imati čak više vitamina u usporedbi sa svježim.
Smrznuto voće i povrće fantastično je imati pri ruci za sve vrste recepata, a skoro je isto po prehrambenom sadržaju u usporedbi sa svježim.
Smrznuti proizvodi također imaju slične razine vitamina i minerala kao svježi – možda su u nekim slučajevima i malo niži, ali razlike su minimalne.
Proces brzog smrzavanja sprečava razvoj bakterija, koje uzrokuju kvarenje i trulež.
Primjerice, smrznuti grašak sadrži 12 miligrama vitamina C na 100 grama u odnosu na svježi grašak koji sadrži 16 miligrama, ali s druge strane smrznuti grašak sadrži više kalcija – 37 miligrama u odnosu na svježi grašak koji sadrži 19 miligrama na 100 grama.
Istraživanja su pokazala da smrznuta brokula imaju veće količine vitamina C, luteina i četiri puta više beta-karotena nego svježa brokula koja je stajala tri dana. Smrznute mrkve imaju tri puta više luteina i dvostruko više beta-karotena te visoke razine vitamina C i polifenola.
Razina soli i šećera može, naravno, biti malo veća u smrznutom voću i povrću. Smrznuti grašak ima 4 grama natrija na 100 grama u odnosu na jedan gram natrija u 100 grama svježeg graška.
Svakako, gledajući u globalu, ne morate previše brinuti kada je u pitanju smrznuto povrće i voće provjerenih proizvođača. Važnija je redovita konzumacija voća i povrća, te raznolika prehrana.