FacebookTwitterGoogle BookmarksPinterest

Recepti za top 10 najboljih zimkih napitaka

Napisao/la  She.hr

Neki biraju zimu kao najdraže godišnjeg doba zbog blagdana, drugi zbog praznika i veselog dječjeg smijeha, treći zbog snježnih pahulja koje se lijeno spuštaju na smrznulo tlo, no jedno je sigurno – nitko ne može odoljeti ukusnim zimskim napicima koji griju promrzlo tijelo i unose blagdanski duh u topli dom. Odabrali smo recepte za pet najmirisnijih blagdanskih pića!

Kuhano vino

Miris, ali i okus kuhanog vina, klinčića i cimeta jedan je od prvih vjesnika blagdana. Osnovni recept za pripremu kuhanog vina nije nikakva novost, no uz našu ćete pomoć napraviti pravi zimski desert.

Priprema: 1 boca crnog vina od 750 ml (npr. cabernet sauvignon ili merlot), 1 naranča, oguljena i narezana (koricu sačuvajte za kuhanje), 60 ml brendija, 8 do 10 klinčića, 30 g meda ili šećera (prema želji), 3 štapića cimeta, 1 jušna žlica svježeg ili 2 jušne žlice usitnjenog đumbira.

Pomiješajte sve sastojke u velikom loncu.Pažljivo zagrijavajte sastojke na laganoj do srednje jakoj vatri, ali mješavina ne smije uzavreti, oko 20 do 25 minuta. Povremeno miješajte kako bi se med ili šećer rastopio. Kada vino počne otpuštati paru, a sastojci se dobro povežu, napitak je gotov. Procijedite ga i kutlačom ulijte u šalice ili čaše te poslužite.

Vruća čokolada

Bez grižnje savjesti ovo piće možemo nazvati pravim blagdanskim grijehom. Ako niste jedan od onih koji broje svaku kalorija prepustite se ugodi ispijanja vruće čokolada napravljene prema našim savjetima.

Priprema: U lončiću na vatri zagrijte mlijeko pa u njemu rastopite čokoladu. Pustite neka lagano krčka oko 5 minuta da postane kremasto. Za to vrijeme istucite vrhnje u meki šlag. Pospite ga strugotinama čokolade. Ako želite, pred kraj kuhanja čokoladi dodajte čili. Pustite da se malo ohladi pa servirajte s tučenim vrhnjem.

Punč od naranče

Još jedno iznimno popularno alkoholno piće za hladne zimske dane, koje postaje popularno poput kuhanog vina je punč.

Priprema: Skuhajte oko pola litre vašeg omiljenog čaja.Dodajte cimet, klinčiće i šećer i najvažnije sastojke: sok od naranče, liker od naranče i rum. Količina pojedinih sastojaka ovisi o tome koliko jak punč volite, zato vam savjetujemo da nekoliko puta isprobate napraviti piće. Mješavinu kuhajte na najnižoj temperaturi, procijedite je kada zakuha i izlijte u šalice. Živjeli!

Aromatično toplo mlijeko

Ovo piće u trenu oka vraća u sretne dane djetinjstva pa zašto se ne bi ispunili tim blaženim, bezbrižnim osjećajem. Toplo mlijeko sa začinima opojni je spoj blagdanskih okusa, a prilikom izrade imate potpunu slobodu pri dodavanju začina.

Priprema: Za izradu ovog ukusnog napitka potrebne su vam 2 šalice bademova ili zobenog mlijeka, žličica svijetlog tahinija, 1/4 štapića vanilije, cimet i klinčić,1/4 žličicu kurkume,1/8 žličice muškatnog oraščića te žlica meda ili javorovog sirupa. Izmiješajte sve sastojke i zagrijavajte ih na laganoj vatri (do 50 stupnjeva) te procijedite.



Zimska bajka

Ovo piće iz riznice hladne zime, koje će vas nesumnjivo osvojiti, neodoljivo podsjeća na toplu čokoladu, no s nekoliko preinaka.

Priprema: Usitnjene komadiće tamne čokolade otopite na laganoj vatri i dodajte slatko vrhnje. Dobro miješajte kako biste dobili glatku smjesu i dodajte nekoliko žlica mješavine za instant kavu, mlijeko i kuhajte dok ne zavri.  Na kraju dodajte nekoliko čajnih žlica vanillin šećera, malo klinčića i prelijte tučenim vrhnjem.

Zimska jabukovača

Iako mnogi jabukovaču povezuju s jednim od najstarijih alkoholnih pića naša, je pomalo drugačija, a mogu je piti i djeca. Cider, kod nas poznatija kao jabukovača prvi se put fermentiralo negdje u Britaniji gdje je i danas najveća potrošnja po glavi stanovnika. No napitak su prihvatili svuda gdje je zasađeno stablo jabuke, a posebno u Irskoj, Francuskoj i na sjeveru Španjolske.

Pristupačnost ovog mirisnog voća navela nas je da napravimo i svoju inačicu ovog ukusnog pića koje će pomoći oživjeti uspomene za obiteljskim blagdanskim stolom.

Priprema: U sok od jabuke dodajte sušeno voće, malo cimeta i muškatnog oraščića. Sve zajedno izlijte u lonac i ostavite da lagano ključa. Prije posluživanja piće malo ohladite i procijedite, a zatim uživajte u pravom blagdanskom mirisu i okusu.

Meksička kava

Još jedno piće koje će vas ugrijati i pošteno razbuditi je meksička kava. Ne, ne morate rezervirati sljedeći let za Meksiko. Sve što vam je potrebno jest vaša omiljena kava, 1 štapić cimeta, smeđi šećer, 3 žlice mljevene kave, tučeno vrhnje i 0.3 decilitra tequile.

Priprema:U vodu stavite štapić cimeta i smeđi šećer, te lagano prokuhajte. Maknite s vatre i dodajte tri žlice mljevene kave. Ulijte u šalice i dodajte slatko tučeno vrhnje. Ukoliko želite alkoholnu varijantu, u kavu dodajte 0,3 dl tequile.

Francuska kava

Zbog udjela alkohola ovo piće nije najprikladnije za radne dane, no zato je savršeno za blagdanska jutra ili kao desert nakon ručka.

Priprema: Skuhajte kavu. U posebnoj šalici izmiješajte izmiješajte vanillin šećer, klinčić i malo limunove i narančine kore, prstohvat cimeta i čašu brandyja. Smjesu dodajte u kavu, dobro promiješajte i natočite u šalice za kavu. Francuska kava zasigurno će doprinijeti savršenom početku blagdana!

Kakao s kokosom

Ako ste ljubitelj čupavaca ovo desertno piće oduševit će sva vaša osjetila. Egzotičan okus kokosa ne mora biti rezerviran samo za ljetne mjesece.

Priprema: Pripremite obični kakao, dodajte kokosovu kremu i dobro promiješajte. Zvuči primamljivo? Dodajte žlicu ili dvije tučenog vrhnja i pospite žlicom kakaa ili čokolade. U egzotičnoj bajci možete uživati i usred zime!

Grog

U svojoj najranijoj verziji grog je bio priprosta mješavina vrućeg ruma i vode, a prvotna namjera mu je bila da smanji razinu opijanja u britanskoj mornarici. Zadaća je to koju je grog preuzeo od ruma koji je niz godina ‘grijao’ dušu i tijelo problematičnih mornara, nevičnih disciplini i redu.

Priprema: Promiješajte rum i sok od limuna te mješavinu prelijte kipućom vodom. Umjesto vode možete koristiti i vrući čaj. Dodajte malo meda, dobro promiješajte, a u piće možete staviti i krišku naranče ili neko drugo voće po izboru.

Piće je gotovo, a sada vam  možemo otkriti i malu tajnu: grog je također odličan lijek za prehladu!

Text i foto: she.hr